keskiviikko 16. joulukuuta 2020

Matti Yrjänä Joensuu: Harjunpää ja ahdistelija

 

Matti Yrjänä Joensuu - Suomalaisen rikoskirjallisuuden ylivoimainen mestari. 

Joensuun tuotanto käsittelee 12  romaania ja hänelle myönnettiin Valtion kirjallisuuspalkinto vuonna 1982.

Väkivallan virkamies: Dokumentaarinen romaani Helsingissä tapahtuneesta henkirikoksesta, sen tutkijasta ja ihmisestä elämän päättyessä. v. 1976
Possu ja paavin panttivangit v. 1977
Harjunpää ja pyromaanit v. 1978
Harjunpää ja ahdistelija v. 1982
Harjunpää ja poliisin poika 
Harjunpää ja heimolaiset v. 1984
Harjunpää ja rakkauden lajit v. 1985
Harjunpää ja kiusantekijät v. 1986
Harjunpää ja pahan pappi v. 2003
Harjunpää ja rautahuone v.2010

Vaikka kirjailija on menehtynyt sairauskohtaukseen se ei tarkoita sitä että hänen teoksia ei voisi lukea taikka kuunnella. Löysin tämän kirjan kirppikseltä ja ostin sen. Kun aloitin kirjan lukemisen aloin myös pohtimaan että mitähän muita kirjoja mahtaapi olla ja listasin ylös teoksia joita voisi vaikkakin lukea jossain kohtaan.

Mutta kirjan takakansi kuuluupi tältä:
Helsingin yössä liikkuu mies, joka ahdistelee yksinäisiä naisia. Ylikonstaapeli Timo Harjunpää seuraa kollegansa Onervan kanssa ristiriitaisia johtolankoja ja väijyy ahdistelijaa pimeissä puistoissa. Yksinäinen ja estynyt Jarkko kaipasi vain naisen läheisyyttä. Väkivallan kiette ajaa hänet kuitenkin lopulta rikokseen ja takaa-ajetuksi, josta seuraa uusia, yhä järjettömämpiä tekoja.

" Joensuu on juuri se dekkarikirjailija jonka teokset nostivat koko kirjallisuudenlajin sille kuuluvaan arvoon. Parasta Joensuun proosassa on se yksinkertaisin ja samalla vaikein:
ihmisen näkrminen ja hänen tuntojensa oivaltaminen " 
- Antti Majander, Helsingin Sanomat

Luin kirjan muutamassa päivässä, aluksi se tuntui kiinnostavalta, mutta jotenkin tuntui että puhtosin kärryiltä, en kokenut että kirja on sellainen että jaksaisin lukea sen loppuun asti. 

Koska kirja ei ollutkaan sellainen mitä ajattelin, noin puolessa välissä kirjaa jatkoin äänikirjan kuunteluna koska en nähnyt mitään mielenkiintoa kirjan loppuun asti lukemisella.

Vaikka kuuntelin sen se oli ihan okei, mutta jos haluaa lukea polisi ja rikoskirjallisuutta tässä on ehdokas, toiselle se saattaisi sopia mun mieleen se ei ollut tällä kertaa mutta silti kannesta kanteen kuunnellen tai lukien, done. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti