perjantai 29. tammikuuta 2021

Mickael Kerrigan: Hitler: tie diktaattoriksi

 

Teos kertoo Adolf Hitlerin tien Itävallassa vietetyistä nuoruusvuosista Saksan natsipuolueen johtajaksi ja Euroopan pahamaineisimmaksi diktaattoriksi. 

Michael Kerrigan selvittää kirjassaan, mikä ruokki Hitlerin vallanhimoa ja uskoa arjalaisen rodun ylemmyyteen. Mistä kumpusi hänen antisemitisminsä, homoseksuaalien ja romanien vaino tai usko sodan oikeutukseen? Väkivaltaisen alkoholisti-isän poika halusi taiteilijaksi, mutta ei tullut hyväksytyksi taidekouluun.

Äitinsä kuoleman jälkeen Hitler eli varattomana ja ajoittain kodittomanakin. Tuohon aikaan hän myös alkoi omaksua antisemitistisiä ajatuksia, joita paikalliset sanomalehdet levittivät. Vuonna 1919 Hitler liittyi Saksan työväenpuolueeseen, josta myöhemmin tuli Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue. Hitler kipusi nopeasti valtahierarkian ylimmille portaille, ja vuonna 1933 hänet valittiin valtakunnankansleriksi.

 Keinoja kaihtamatta hän toteutti aatettaan uudesta Saksasta, rodulliseen puhtauteen perustuvasta Euroopan valtiaasta. Julma väkivallan politiikka johti vainoihin, kansanmurhaan ja ihmiskunnan historian tuhoisimpaan sotaan. 


Celia lukuhaaste: tammihaaste kirja jossa on diktaattori tai hirmuhallitsija ✅

Kuva ja teksti: celianet.fi

Elämäkerrat on ollut aina tosi mielenkiintoisia kuunnella tai lukea, joten tää meni taas mielekkäästi. Vaikka Hitleristä, monelle tulee varmaan mieleen ensimmäinen ja toinen maailmansota, silti tästä kirjasta saa ihan toisen kuvan tästä ihmisestä. Vaikka mäkään en pois sulje sitä mitä pahaa kaikkea Hitler on saanut aikaan... Keskitysleirit..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti