torstai 4. maaliskuuta 2021

Miika Viljanen & Lauri Silvander: Helvetinkone ja 49 muuta suomalaista rikosta

 

Viisikymmentä kertomusta Suomen synkästä rikoshistoriasta.

Helvetinkone, alkaa Suomen verisimmistä vuosikymmeneltä, 1920-luvulta jolloin suurkaupunkien vitsauksena olivat viattomat matkalaisia vaanivat "maalaistenpyydystäjät" ja poliiseja kuoli virantoimutuksessa enemmän kuin koskaan aiemmmin tai sen jälkeen. 

Seuraavilta vuosikymmeniltäteokseen on valittu muun muassa ministeri Ritavuoren surma, Jammu Siltavuoren kauhea herättänyt tapaus ja Viking Sallyn helikopterikannella tapahtunut raaka murha. 

Helvetinkoneen rikoskertomukset valaisevat ihmisyyden mustia alueita tekijöiden, uhrien ja heidän aikalaistensa silmin. Miten lehdet kirjoittivat? Miten poliisi tutki? Mitä sivulliset näkivät? Mitä rikoksen tekijä oikein ajatteli?


Kirja herätti ajatukseni tämän hetkiksistä rikostuomioista. Kirjassa monesti sanottiin että tekijä sai vankeutta tai joutuu olemaan x määrän kuristushuoneessa. Mitä se kuristushuone sitten tarkoittaa? Vanki joutui tehdä pakkotyötä valtiolle ja hänen sosiaalista kanssakäymistä rajoitettiin ja vanki oli suurimman osan ajan eristyksissä. 

Mä huomasin myös sen, että kun oltiin kirjan alkuosassa eli perjaatteessa satavuotta sitten, vankeustuomioita jaeltiin enemmän elinkautisia eikä niitä alettu purkaamaan miten nykyään. Tällä tarkoitan sitä että jos tekisit nykymaailmassa rikoksen ja saisit siitä elinkautisen, et istu kuin jotain abauttia rallaan 5-8 vuotta vankeutta ja sen jälkeen pääset ehdonalaiseen.  Mun mielestä, jos rikoksen tekijälle sanotaan käräjillä elinkautinen vankeustuomio sen pitäisi olla sen koko elämän mittainen ja mun mielestä vankilat on liian "hyvä kuntoisia" siellä tarjotaan kaikki mahdollinen suunnilleen, mun mielestä vankilan pitäisi olla vähän "ei niin hyvä paikka" että siellä viihdytään.

Kirja sivisti mieltäni, ajatuksiani ja sai pohtimaan paljon asioita mitä ihmiset oikein ovat ajatelleet silloin kun ovat tehneet näitä rikoksia. Yksikin näistä murhasi naisia nailonsukalla eli sukkahousuilla ja menee ihmettelemään rikospaikalle kuka ihmeessä voi tehdä tälläistä. Noh, eipä ole näissä nykypäivän murhissakaan kehumista. 

Alaikäiset murhaavat toisen alaikäisen koulukiusaamisen takia. Vieläpä oli yhden tekijän syntymäpäivät, että onnea vaan muistelemiseen. Ajattele, jos sadan vuoden päästä tulee samanlainen kirja joka käsittelee 2000-luvun murhia, olisiko tämä Koskelan murha yksi siinä kirjassa. Mene ja tiedä. 

Halusin ottaa tämän kirjan Helmetin lukuhaasteeseen. Oli monta kohtaa mihin kirjan voisi sijoittaa muun muassa harvinaiseen ammattiin, metsässä olemiseen. Halusin laittaa kirjan kohtaan numero 41. kirjassa matkustetaan junalla ✔️ Monissa näissä kirjan luvissa tai osissa (miten itse haluaa sanoa) mainitaan että tekijä liikkuu junalla a paikasta b tai muuten vaan mainitaan juna, koska se oli siihen aikaan kätevä kulkupeli. 

Kirja on mielenkiintoinen, suoisttelen sen lukemista. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti