perjantai 12. maaliskuuta 2021

Witold Pilecki: Vapaaehtoisena Auschwitziin

 ...vastarintaliikkeen soluttautujan uskomaton tarina


Witold Pilecki syntyi toukokuun 13 päivä 1901 Venäjällä kaupungissä nimeltä Aunus, lähellä Suomen rajaa. Hän oli puolalainen vastarintataistelija ja sotilas. Vuonna 1939 marraskuussa Pilecki perusti yhdessä useiden Puolan armeijan upseereiden ja siliivien kanssa maanalaisen sotilaallisen vastarintaryhmittymän nimeltä Tajna Armia Polsa = TAP  eli Puolan salainen armeija. Kun Puolalainen vastarintaliike sai tietää että saksalaiset tekivät uutta vankileiriä.

Pilecki ehdotti jos hän soluttuisi leirille jotta voisi kerätä sieltä tietoja ja järjestää vastarintaa. Pilecki pidätettiin syyskuussa 1040 kun hän esiintyi vastarintaliikkeen jäsenen Tomasz Serafinskina. Pilceki päätyi Aushwitziin pitkän, kolmen päivän kestävällä junamatkalla jossa annettiin vangeille kaksi sankoa tarpeille ja yksi vesisanko.

Leirillä Pileckin armeijan nimeksi tuli Zwiazek organizacji wojskowych, sotilaallisten organisaatioiden liitto ZOW. Pilecki halusi lähettää tietoa Auschwitsista ja Birkenausta maailmalle. Hän onnistui rakentamaan radiolähettimen joka oli toiminnassa puoli vuotta. Organisaation tarkoitus Aushwitzissa oli hankkia uutisia ulkopuolelle. Yksi organisaation päätavoitteista oli kerätä ryhmä joka olisi tarvittaessa valmis aseelliseen kapinaan ja valtaamaan leirin. 

Pilecki pakeni huhtikuussa 26. päivä 1943 Aushwitzistä kahden muun vangin kanssa, mielenkiintoisen vaarallinen kaurkumatka. Pilecki kuoli 25. toukokuuta 1948 Varsovassa, Puolassa.

Pileckin kirjoituksista, tehtiin kirja  "Vapaaehtoisena Auschwitziin" ja kirja kertoo Pileckin muistelmia, joita hän oli kirjoittanut maailmalle. Koska Pileckille oli tullut kiire jossain kohtaan kirjoituksissa, kirja käsittelee jotkin asiat hartaasti ja syvästi ja toiset vähän nopeammalla tahdilla.

Hän kertoo kirjassa minkälaista oli elää Aushwitzissä ja minkälaisia julmuuksia silloiset SS miehet tekivät.

Mä olen sen verran monta Aushwitziin liittyvää kirjaa kuunnellut nyt vuoden aikana ja tää oli taas ihan erilainen mitä kaikki muut. 

Vaikka jokaisessa kirjassa on ollut melkein samanlainen alku, junalla Aushwitziin ja matkaan kului noin kolmisen päivään, päämäärä Auschwitz oikealle vai vasemmalle. Onneen vai epäonneen. Suoraan savuna ilmaan vai työhön joka vapauttaa? Kun kerron omaa mielipidettä, mun mielestä tämäkin mies oli ihanne tilassa, hän sai tehdä pakkotyötä eikä kuollut sen takia että joku SS mies ei tykännyt asenteestasi tai silmien väristä. Pilecki kertoi niin raa'asti sen totuuden mitä tapahtui leiriltä, ei voi kysyä muuta kuin miksi? Miksi tämä kaikki vaiva. Toisaalta tämä oli opetus maailmalle että näinkin on käynyt ja jos tästä opittaisiin? Ei, tämä maailma ei opi tästäkään. Maailmassa on koko ajan jonkinlaista leiriä tai vankilaa jossa alistetaan ihmisiä raaoilla teoilla. Ei enään onneksi, toivottavasti näin suurissa mittakaavoissa että vangit rakentaa kuoleman portteja eli kaasuhuoneita yms. 
OLEN ITSE OTTANUT KUVAN

Mä halusin ottaa tän kirjan lukuhaasteeseen. Kohtaan numero 3. historiallinen romaani.

En mä oikeastaan tiedä onko tää ihan romaani, mutta on tää kuitenkin sen verran upea, uskomaton tarina siitä miten mekin ollaan sivistytty ja tiedetään enemmän kuvassa olevan Aushwitzin tapahtumista joten sen takia tämä kirja tähän. Tämä oli henkilökohtaisesti mulle tärkein kirjavinkki, jonka olen tänne tuonut ja sen takia, olen halunnut panostaa vielä paljon enemmän postauksen laatuun mitä muissa en ole niin paljoa panostanut.


KIRJAN KUVA: Celianet.fi 
WITOLD PILECKI: Wikipedia.fi 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti