sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

Auschwitzin kirjastonhoitaja: Antonio Iturbe

 


Hurja tositarina tytöstä, joka loi toivoa äärimmäisen pahuuden keskelle

Dita joutui 14-vuotiaana Auschwitziin. Hänestä tuli rohkeutensa ansiosta maailman pienimmän ja salaisimman kirjaston urhea hoitaja, joka vaali henkensä uhalla kahdeksan kirjan kokoelmaansa.

Antonio Iturbe haastatteli kirjaa varten holokaustista selvinnyttä Dita Krausia, jonka uskomattomaan tarinaan kirja perustuu. Kansainvälistä menestysromaania on myyty maailmanlaajuisesti jo yli 700 000 kappaletta, ja siitä on tekeillä elokuva.

Kuva ja teksti: suomalainen.com
Lukuhaaste: kirja on julkaistu vuonna 2021

Mä halusin ottaa tähän helmetin lukuhaasteeseen paljon itseään kiinnostavia ja myös paljon erilaisia kirjoja joita en välttämättä tulisi kuunneltua.

Tällä kertaan halusin kuunnella Auscheitzin kkirjastonhoitaja kirjan lukuhaasteeseen, koska itse Auschwitz tuo paljon muistoja minulle. Muistoja siitä kun astuin Auschwitzin työ vapauttaa portista sisään ja ulos ja kaikesta siitä mikä on jäänyt vaivaamaan mua siitä lähtien kun oikeastaan Puolassa kävin.

Melkeimpä jokainen kirja jota olen kuunnellut joka käsittelee keskitysleirejä, jokaisessa kirjassa on vähän sama kaava, ruokaa saadaan niukasti ruskeaa soppaa johon toivotaan sattumia, laskennat aamuin illoin ja pelko siitä selviääkö tulevasta päivästä vai joutuuko kaasukammioon tai hirteen vai ampuuko SS mies sinut huvin vuoksi. 

Tää kirjastonhoitaja kirja sai mut ainakin päättämään sen että haluan mennä vielä uudelleen Auschwitz-Birkenauhun selvittämään sen mikä on mun tehtävä ja tuoda se mikä mua vaivaa niin julki. Opin tästä kirjasta uusia asioita joita en ollut edes tiennyt. Kun kirja loppui, mua ahdisti se mitä Ditan perheelle oli käynyt. 

Isä kuoli, äiti otti vastuun tyttärestään ja kun sota loppui äiti kuoli ja Dita joutui pärjäämään yksin mutta löysi sielunkumppaninsa ja eli hänen kanssaan lähes 50 vuotta jonka jälkeen edelleen elää yksin ja kantaa harteillaan näinkin isoa tapahtumaa mitä itse on joutunut kokea. Jos olisin Ditan ikäisenä joutunut keskitysleirille, en tiedä olisinko selvinnyt sieltä elävänä vai olisinko joutunut vasemmalle ja kaasukammioon suoraan? 

Mä olen lukenut muitakin Auschwitziin liittyvää kirjallisuutta, 
tässä alhaalla on linkitettynä mitä kaikkea olen jo lukenut:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti