torstai 13. toukokuuta 2021

Amiraali: Mila Teräs

 


Amiraali on korkea sotilasarvo, tässä kirjassa amiraali on myös perhonen. Niilo asuu tuppukylässä jossa kuvitellaan että henkilö on poika taikka tyttö. Miksi aina pitäisi valita onko tyttö vai poika? Niilon miehisyyden päällä on aina ollut vähintäänkin ripaus glitteliä.

Kun lapsuuden suojaava kotelo murtuu, 17 vuotiaalla on vastassa kysymykset: kuka mä olen? Mistä mä pidän? Tuppukylässä jokaisen pitäisi mahtua tiukasti omaan lokeroonsa, olla joka-tai ei missään tapauksessa sekä-että. Mutta miksei voi valita kaikkea: parransänkeä ja saniittihametta, tyttäjä ja poikia, haurasta ja vahvaa?

On onneksi ihmisiä, joille Niilo voi näyttää sisimpänsä loisteen. Vahva ja ilmava romaani liukenevista sukupuolirajoista on nyt kuunneltu äänikirjana.

Tottahan tämä kirjakin on, aina ajatellaan että henkilön pitää olla joko tyttö taikka poika ei ajatella niin että mitä jos olisikin molemmat tyttö sekä poika samassa "paketissa". Ihmiset katsoo kummastuneena miten poika käyttää tyttöjen hametta taikka laittaa meikkiä, mutta se on okei jos tyttö haluaa pukeutua isoihin haaremihousuihin ja näyttää räppäri pojalta, sekö on sitten okei? Ainakin mä olen saanut kuvan että tyttö muuntautuu pojaksi on ok mutta jos poika haluaa tytöksi niin sitä katsotaan kieroon.

Mitä sillä on oikeasti väliä miltä me kaikki näytetään? Kai sillä sitten on, kun toiset jaksavat arvostella käyttääkö henkilö A hametta vai shortseja ja henkilö B  näyttää pojalta vaikka onkin tyttö. Huokaus ja suuri. Mun mielestä jokainen saa näyttää siltä miltä haluaa, turha tulla ulkopuolisen lesoomaan että miksi toinen näyttää erilaisemmalta, onko sitten kateellista se touhu? Vai eikö se toisen erilaisuus miellytä omaan silmään ja sen takia pitää tulla kertomaan mielipide ääneen henkilölle joka on juuri uskalranut käyttää hameita ja laittaa vähän glitteriä.

Otin kirjan helmetin lukuhaasteeseen: kirjassa syödään herkkuja
Kuva ja kuvateksti on otettu celia.fi/amiraali mutta on lisätty vähän omaa tekstiä joukkoon :)
Kirjan kustannusyhtiö on tällä kertaan Otava 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti