perjantai 28. toukokuuta 2021

Kansainvälinen selkokielen päivä 28.5 / Mies rannalla

Tänään perjantaina vietetään kansanvälistä selkokielen päivää joka on ensimmäinen  kerta. Selkopäivän ideana on muistuttaa kaikkia mitä on selkokieli ja selkokirjat. 

Sain kuulla selkopäivät instagramista @selkokeskus 
instagramtililtä.

Selkokieltä tarvitsee Suomessa 750 000 ihmistä eli noin neljätoista prosenttiä. Moni muukin hyötyy selkokielestä. Selkokielen tarkoituksena on että sanat ja lauseet olisivat selkeitä ja lyhyitä ja helppoja. Tämä mitä kirjoitan ei ole selkokieltä. Lisäks selkotekstiin on valittu vain tärkeimmät sanat ja jätetty kaikki turha pois.

Yleltä tulee selkouutiset ja myös niitä pystyy lukemaan netistä. 
> Yle selkouutiset

Myös koronaviruksesta THL:n sivuilta pystyy lukemaan selkokielisenä
> Koronavirus THL

Halusin tämän päivän kunniaksi kuunnella selkokielisen äänikirjan. Valitsin äänikirjaksi Henning Mankell - Mies rannalla kirjan.

Tuntematon mies nousee taksin takapenkille.
Matka jää miehen viimeiseksi: perillä taksikuski huomaa, että tämä istuu kyydissä kuolleena.

Onko mies saanut sairaskohtauksen tai tehnyt oudon itsemurhan?

Tarkkanäköinen komisario Kurt Wallander saa pian tietää, että mies on murhattu. 

Wallander alkaa tutkia tapausta ja joutuu toteamaan että joskus ihmisten kohtalot kietoutuvat toisiinsa synkällä tavalla.

Mies rannalla 一 on toinen komisario Wallanderin tutkimuksista kertova selkokirja. Aiemmin Opikkeen pokkarisarjassa on ilmestynyt 一 Valokuvaajan kuolema.

Ruotsalaisen Henning Mankellin rikosromaanit ovat saavuttaneet suuren suosion maailmalla. Helppolukuinen dekkari sopii rikosromaanien ystäville ja erityisesti aikuisille lukijoille.

Mun mielestä selkokirjallisuutta pitäisi tuoda enemmän julki, mun mielestä selkokirjallisuutta tai yleisesti selkokieltä ei pitäsi ajatella vaan niin että sellaiset ihmiset joilla on jotain vaikeuksia käyttää pelkästään selkokieltä.

Mä joskus käytän selkokieltä "normi kielen lisäksi", asioita on paljon helpompi ymmärtää kun lukee selkokielistä tekstiä taikka kirjoittaa vastaukset selkeästi ja lyhyesti. Mä arvostan että tälläinen päivä on tullut kansainväliseksi, olen iloinen tästä :) 

Kuva: celianet.fi
Kuvaus: opike.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti