sunnuntai 16. toukokuuta 2021

Laki vaatii vainajia: Arto Paasilinna

 Laki vaatii vainajia: yhteiskunnallinen romaani rikollisten kansoittamasta yhteiskunnasta: ihmiskuvaus


Veijarikirjailijan ennen julkaisematon esikoisromaani. Arto Paasilinna teki monet asiat toisin kuin kukaan muu. Syksyllä ilmestyy hänen ensimmäisen romaaninsa, joka jää hänen viimeisekseen. Nuori Arto Paasilinna kertoi usein tarinoita ystäviensä viihdykkeeksi. 

Laki vaatii vainajia on koukuttava lännenseikkailu, jonka päähenkilö on Denverin seriffi. Sankarin luonteen Paasilinna kuvaa olevan ”seriffille sovelias: tarpeeksi rikollisia ominaisuuksia kunnolliseen virantoimittamiseen". 

Kertojasuosikin tutut piirteet: veijarimaisuus ja lukijan pyörittely nokkelasti kerronnan pyörteissä ovat esikoisteoksessa jo vahvasti läsnä. Onko romaanin loppu onnellinen vai ei, jääköön lukijan päätettäväksi, mutta viimeisen lauseen voimme paljastaa:Valitettavasti tämä kirja päättyy tähän.

Kolmekymmentäviisi romaania ja lukuisia muita teoksia julkaissut Paasilinna (1942–2018) oli Suomen yksi merkittävimmistä kirjailijoista. Hänen tunnetuimpiin teoksiinsa lukeutuvat Jäniksen vuosi, Ulvova mylläri, Hurmaava joukkoitsemurha sekä Hirtettyjen kettujen metsä. 

Useat Paasilinnan kirjat ovat myös kääntyneet valkokankaalle niin Suomessa kuin maailmallakin. Maailmanlaajuisesti hänen kirjojaan on myyty yli kahdeksan miljoonaan kappaletta.

Kuva ja kuvaus on otettu celianet.fi sivuilta 
Otan kirjan helmetin lukuhaasteen: k
irja on julkaistu kirjoittajan kuoleman jälkeen
Kustannusyhtiö: WSOY

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti