lauantai 22. toukokuuta 2021

Janson Reynolds: Minuutin mittainen ikuisuus.


Helmikuussa 2021 tuli suomennettuna Minuutin mittainen ikuisuus kirja jossa on kolme pelisääntöä: älä itke, älä vasikoi, kosta. Runomuotoinen romaani väkivallasta, kasvamisesta ja vaikeasta päätöksestä. 

Minuutin mittainen ikuisuus, hissimatka.

Viisitoistavuotias Will on matkalla kostamaan veljensä Shawin murhan. Ase on hankittu, ja koston ja Willin välissä on enään seitsemän kerroksen hissimatka.

Will tietää, kenen on maksettava hengellään Shawnin kuolema - vai tietääkö? Minuutin mittainen odotus ja hississä kohdatut ihmiset herättävät lisää kysymyksiä. Tarina täydentyy kerros kerrokselta, säe säkeeltä.
Jason Reynolds on amerikkalainen kirjailija, kirjoittaa nuorten- ja nuorille aikuisille sopivaa kirjallisuutta.

Reynolds löysi räpistä inspiraation ja se näkyy kirjan tekstissä, hän aloitti runojen kirjoittamisen yhdeksänvuotiaana. 


MITÄ SÄ MEINAAT?

mä kysyin,
koettaen välttää
joutumasta puhumaan
kylmyydestä

Reynolds julkaisi monia runokokoelmia ennen kuin hän vuonna 2014 julkaisi ensimmäisen romaaninsa. Hän voitti Coretta Scott King/John Steptoe Award for New Talent. Seuraavien vuosien varrella hän kirjoitti vielä kahdeksan romaania. 

Vuonna 2017 Jason palasi runoudenmaailmaan, hän teki romaanin Long Way Down joka nimettiin Newbery Honor- kirjaksi, Printz Honor Book ja Mystery Writers of America's Edgar Awards - palkinnon parhaaksi nuorten aikusiten teokseksi. 

Lähteet: 
- kuva: celianet.fi
- kuvaus: celianet.fi & otava.fi
- Jason Reynolds: wikipedia.org

Mä kuuntelin tän kirjan äänikirjana. Kun mä sitä kuuntelin, mä tykkäsin siitä että jotkut kohdat oli runouden ja räpin olomuodossa, se toi jotain erilaista verrattuna muihin perus romaanien lukuun. 

Sanoin suoraan, että mä putosin välillä kärryiltä että missä mennään ja mitä tapahtuu. Mutta nyt kun mä työstän tätä postausta ja kelailen niitä kohtia jossa putosin kärryiltä, tajuunkin miten ne asiat menivät. Jotenkin on tosi hienoa nähdä että ite ymmärtää sit myöhemmin miten se tarina meni ja loppujen lopuksi mä tykkäsin tästä kirjasta.

Tän alkuperäinen teos on Long Way Down, mutta se on just suomennettu tänä vuonna ja otan sen lukuhaasteeseen: kirja on käännetty hyvin & säeromaani
Kääntäjä: Niko Toiskallio
ISBN: 978-951-1-38007-8
Kustantamo: Otava 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti