sunnuntai 2. toukokuuta 2021

Zana Muhsen: Myyty!

 

Orjaksi vaimoksi vangiksi Jemeniin

Tosikertomus nykyajan orjakaupasta.

Englannissa kasvaneet 15-vuotias Zana Mushen ja hänen nuorempi sisarensa Nadia iloitsevat kuullessaan että pääsevät lomalle Jemenin arabitasavaltaan isänsä sukulaisia tapaamaan.

Matkasta tuli kuitenkin painajainen. Perillä tytöillä valkeni, että isä oli myynyt heidän vaimoksi Jemeniin ja että he olivat vankeja vanhakantaisessa islamilaisessa yhteiskunnassa, jossa naiset ovat täysin miesten armoilla.

Länsimaiseen vapauteen tottuneiden tyttöjen oli pakko alistuavieraaseen elämäntapaan ja asua alkeellisissa taloissa, jossa oli lannalla sivellyt seinät. 

He saivat kestää raiskauksia, pieksämistä ja sairauksia ja synnyttää lapsensa paljaalle maalattialle vain vanhojen naisten avustamana.

Kahdenksan vuoden kurjuuden ja nöyryytyksen jälkeen Zana onnistui pakenemaan, mutta Nadia on vieläkin Jemenissä. Vetoomukset hänen vapauttamisekseen ovat kaikuneet kuuroille korville. Tyttöjen kohtaloZanan itsensä kertomana on järkyttänyt lukioita kautta Euroopan. Teos on käännetty jo 19 kielelle.

Kuva: minä itse
Teksti: kirjan takakansi
Kustannusyhtiö: WSOY
Lukuhaaste: kirja joka on julkaistu ennen syntymävuotta

Mun äiti pyysi, että lue tää kirja, hän halusi että lukisin sen. Olin vähän niin ja näin onko pakko ja annoin kirjan olla varmaan yli puolivuotta hyllyssä odottamassa milloin alkaisin lukemaan.

Kun sitten lopulta aloin lukemaan, aloin miettiä onneksi meillä suomessa on kunnon laki jota viranomaiset käyttävät oikein jos vertaa Jemeniin.

Aika hirveä kohtalo oli Zanalla ja Nadialla on ehkä vieläkin(?)  Tää on kirja joka oikeasti avaa silmät mitä orjakauppa on... Lue ihmeessä kirja! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti