sunnuntai 23. toukokuuta 2021

Tuija Hannula: Toppatakin alla on sydän & Satu Leisko: tulin suomeen

Toppatakin alla on sydän

Uuden selkokirjan pakinoiden aiheet liittyvät arkeen Suomessa ja maahanmuuttajien kokemuksiin. Pakinat on jaettu lukuihin Neljä vuodenaikaa, Suomalaisia juttuja ja Arkielämää Suomessa. 

Jokaisessa luvussa on kymmenen pakinaa. Kirjoittaja on saanut aiheet omilta opiskelijoiltaan vuosien varrella.Kirja sopii lukemistoksi suomea toisena kielenä opiskeleville maahanmuuttajille ja ulkomailla suomea opiskeleville. 

Helppolukuinen teos toimii siltana peruskielitaidon ja vaikeamman kaunokirjallisen tekstin omaksumisen välillä. Sitä voi lukea yksin ja ryhmässä.

Tuija Hannula on helsinkiläinen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, jolla on takana pitkä ura maahanmuuttajien suomen kielen opettajana. Opettamisen ohessa hän tekee keikkoja freelance-toimittajana.

Vaikka tää kirja ei varsinaisesti ole mulle tarkoitettu, mun mielestä oli silti kiva kuunnella että mitä Suomesta kirjoitetaan ja joihinkin kohtiin voin todellakin samaistua. Ja yksi kohta on totta, opiskelijat opiskelevat suomea koulussa, he keskustelevat niin miten kieltä kirjoitetaan mutta kun opiskelija lähtee työelämään hänelle tulee suurena pommina se että suomalaiset kirjoittaa kirjakielenä mutta puhuu puhekielenä, ja siinä pitää osata ymmärtää mitä me mennään, mä meen eka, meetkö sä eka vai mä - tyylisiä ja monenmuunlaisia tilanteita. Ei oo helppoa suomenkieli, mutta hyvin maahanmuuttajaopiskelijat oppivat ja mitä nuorempi ihminen on sitä helpommin hän oppii kielen. Kustantamo: Reuna


Tulin suomeen - maahanmuuttajien  tarinoita uudesta kodistaan

Miltä tuntuu muuttaa maahan, joka on ihan erilainen kuin kotimaa? Millaista on aloittaa elämä uudessa maassa? 

Miten maahanmuuttajat näkevät Suomen ja suomalaiset? Tulin Suomeen -kirjassa on yhdeksän haastattelua. 

Niissä maahanmuuttajat kertovat, miksi tulivat Suomeen ja mitä he arvostavat uudessa kotimaassaan. He kaikki ovat opiskelleet suomen kielen, ammatin ja löytäneet työtä.

 Heille Suomi on lunta, auringonvaloa, hiljaisuutta, metsiä, kukkia sekä mustikoita, uusi kieli, lottoa viikonloppuisin ja ystävällisiä ihmisiä.Monelle heistä Suomi tarkoittaa myös rakkautta ja perhettä.

Kirjan haastateltavat ovat kotoisin Venäjältä, Turkista, Thaimaasta, Kreikasta, Unkarista, Vietnamista, Norsunluurannikolta, Irakista ja Jordaniasta. Kirja on selkokielinen. Se sopii esimerkiksi suomen kielen opiskelijoille ja muille, jotka tarvitsevat selkokieltä.

Kaikki kuvat ja kuvaukset on celianet.fi 
Lukuhaaste: kaksi kirjaa sama aihe 
Kustantamo: Avain


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti