lauantai 5. kesäkuuta 2021

Celianet äänikirjapalvelu

 Hei vaan, on aika kertoa vähän minkälainen on Celianetin äänikirjapalvelu. Kuka sitä voi käyttää ja miten homma toimii.

Mikä on Celianet? Celia tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa muun muassa äänikrijoina ja pistekirjoina, yhteistyössä kirjastojen ja kustantajien kanssa. Celia on osa opetus- ja kulttuuriministeriö hallinnonalaa. 

Kenelle Celianet sopii? Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. Celian maksuttoman äänikirjapalvelun käyttäjäksi voi liittyä kirjastossa. 

Mitä? Kauno- ja tietokirjallisuuden lainaaminen Celiasta on täysin maksutonta. Vuosittain Celia tuottaa saavutettavaan muotoon eli muun muassa ääni- ja pistekirjoiksi noin 30% kaikesta Suomessa julkaistutsta kauno- ja tietokirjallsiuudesta. Tällä hetkellä valikoimassa on noin 45 000 eri äänikirjaa joita voi kuunnella suoraan verkosta. Kauno- ja tietokirjallisuuden lisäksi Celia valmistaa oppikirjoja saavutettavassa muodossa peruskouluun, lukioon ja ammatillisiin opintoihin sekä kurssikirjoja korkeakouluihin. Minä olen lainannut oppikirjoja muun maussa Välinehuollon perusteet kirjan jota hyödynsin jonkun verran kun opiskelin ammattiin. 

        Koen äänikirjojen kuuntelun ja kirjasta lukemisen hyväksi, siinä pystyy keskittymänä tarinaan mutkattomasti, jos en äänikirjoja kuuntelisi samaan aikaan lukeminen olisi töksäyttelevää koska kaikki sanat taikka lauseet eivät menisi niin helposti aivoista ymmärrykseen että huh. 

Mun kuntouttaja kertoi Celianetin palvelusta yli kymmenen vuotta sitten, se laittoin hakemusta hakemuksen perään ja sain Celia tunnukset, olin ensin monta vuotta cd-levy asiakkaana joka tarkoitti että sain postitse joka kuukausi kirjoja joita pystyi koneen kautta kuuntelemaan. Vuonna 2019 kävin kyselemässä saisinko cdlevy asiakkuuden toisenlaiseksi että pystyisin kuuntelemaan puhelimen ja tietokoneen välityksellä äänikirjoja. Sain. 

Nyt mä kuuntelen ahkerasti joka kuukausi yli viisi äänikirjaa pelkkänä äänikirjana tai myös kirjan kera. Mun mielestä celianetissä on parhainta se että sieltä pystyy kymmenestä eri kategoriasta valitsemaan mikä aihe kiinnostaisi tai suoraan hakuun kirjoittaa äänikirjalukijan, kirjailijan tai kirjan nimen niin haku etsii ja löytää sulle kirjavinkkejä.


Lastenkirjallisuudesta korkeakoulukirjallisuuteen ja plussana yllätä minut jossa tulee aina uusia kirjoja joita celianet ehdottaa mulle mitä voisin kuunnella seuraavaksi. 

Jos mä painan jotakin näistä kymmenestä kohdasta esimerkiksi jännitys, Celia näyttää mulle hausta yli 4800 kirjaa jotka liittyvät jännitykseen, sieltä pystyn katsoma, lukea, pohtia, varata ja lainata kirjan jos kirja tuntuu sopivalta. 
Ja kun on siinä hakutulos kohdassa se näyttää jokseenkin tältä. Mun mielestä on kiva että tässä näkyy se kirjan kansikuva, nimi ja kirjailija. Äänikirjan tuntimäärä ja jos sen kirjan on jo lainannut ilmoittaa sen ja sitten vaan tuosta varaa nappulasta niin se tulee sun omaan kirjastoon. Laina-aika on kuukauden mutta sitä voi jatkaa ja jatkaa jos kirja ei edisty mihinkään suuntaan. Myös jos tosta kirjasta painaa eli tosta ensimmäisestä Ottopojan kohtalosta. näkee kirjan kuvauksen ja kirjan tiedot jossa on tekijä, lukija, julkaisukieli, kesto, julkaisutiedot, ulkoasu ja avainsanat. Siis kaikki oleellinen löytyy. 

Myös Celianetillä on oma lukuhaaste joka vuosi, tässä on linkki tämän hetkiseen lukuhaasteeseen.   Mikä parasta, Celialla on myös puhelimeen sovellus jonka kautta pystyy kuuntelemaan äänikirjoja, ei tarvii aina koneen kautta kuunnella. Samat tunnukset selaimessa ja puhelimen sovelluksessa niin homma rulaa, jos lainaan kirjan esim Olis niin kiva niin se tulee automaattisesti hetken päästä sovellukseen kuunneltavaksi.Se näkyy tämänlaisena puhelimessa
Ennen mun vanhassa puhelimessa oli kirjan kuva ja prosenttimäärä kuinka paljon on kuunneltu kirjaa tai voihan sitä miettiä kuinka paljon on jäljellä. Mutta nyt kun olen uuden puhelimen ostanut niin kirjat näkyvät noin ja ehkä vähän harmittaa se ettei näe prosenttimäärää mutta kun kirjan avaa, ajasta ja luvuista osaa päätellä missä kohtaan kirjassa mennään.

Vielä muutama juttu ennen kuin postaus päättyy, mun mielestä on tosi kiva että Celiassa näkee oman kirjahistorian, sieltä pystyy katsomaan lainaushistorian ja jos on laittanut varaukseen kirjoja pystyy katsomaan milloin varauksen on laittanut. 

Voin kertoa salaisuuden, olen laittanut varaukseen Frozen II kirjan 21.03.2021 ja kun kirja on valmis, mulle tulee sähköpostiin viesti että kirja x on nyt kuunneltavissa tai myös huomaan sen kun se pamahtaa sovellukseen että kuuntele minut ja lainaushistoriassa pystyn katsomaan kaikkea 270 kirjaa jota olen näiden vuosien varrella ladannut ja kuunnellut. Mutta joo, vaihteeksi tämmönen postaus eikä aina pelkkää kirjavinkkiä sinne tänne ja tonne. Tää oli mulle henkilökohtaisesti tärkein postaus nyt hetkeen. Mä oon pitkään halunnut tehdä vastaavan postauksen mutta en oo siihen saanut intoa paitsi tänään. Tää oli tärkeä
Heitä kommenttia, jos haluat tietää vähän enemmän tai katso Celianetistä tietoja, laitan linkin alas vielä. Kiitos ja nähdään seuraavassa postauksessa. Tietoa celiasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti