perjantai 16. heinäkuuta 2021

Xinran: Kiinan kadotetut tyttäret

 


Kuuntelin tuos hetki sitten Yhden lapsen kansa joka käsitteli Kiinan salavauvoja, pikkukeisareita ja hylättyjä tyttöjä. Kun sen kuunteli ja perään kuunteli tämän = silmiä avaava. Pohdin paljon aborttia edellisessä kirjan postauksessa ja sain siihen kommentin jolloin mulle silmät rävähti auki ja tajusin että se kirja oli paljon muutakin kuin se abortti.

        "Tuhannet ja taas tuhannet kiinalaisnaiset ovat joutuneet luopumaan tyttäristään. He ovat jättäneet lapsen asemalaiturille, antaneet tämän adoptoitavaksi tai hylänneet orpokotiin tai sairaalan portaille. Joidenkin naisten kohtalo on ollut alistua ikivanhoihin tapoihin: kun vastasyntynyt ei ole suvun odottama poika, lapsi nostetaan vesiammeeseen - ja jätetään sinne. "Tyttövauva ei ole edes lapsi", saneli syrjä-seutujen perinne tyttärien kohtalon vielä parikymmentä vuotta sitten.

        Kiinalaissyntyinen toimittaja-kirjailija Xinran kertoo kymmenen kiinalaisnaisen elämäntarinat - ja omansa. Naiset ovat kohdanneet niin yhden lapsen politiikan, naisia kahlitsevat perinteet kuin äärimmäisen köyhyydenkin. Xinranin oman unelman pienen orpotytön kasvattamisesta murskasi yhteiskunnan painostus. Lapsistaan luopuneet äidit ovat itsekin Kiinan kadotettuja tyttäriä: heidän sydämessään on jatkuva suru ja tuska, heidän ajatuksensa ovat kiinnittyneet lapseen, jota he eivät koskaan saaneet tuntea.

        Kiinan kadotetut tyttäret on henkilökohtainen ja ajankohtainen, surun täyttämä kirja, mutta herättää myös toivon muutoksesta. Lisäksi se on viesti tuhansille ulkomaille adoptoiduille kiinalaistytöille. Millainen on voinut olla heidän biologisen äitinsä tarina? Miksi hän joutui luopumaan omasta lapsestaan?"

Kuva: celianet.fi
Kuvas: booky.fi

Lukuhaaste: Kirja, joka mainitaan jossain muussa kaunokirjallisessa teoksessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti