perjantai 2. heinäkuuta 2021

Yhden lapsen kansa: Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret - Mari Manninen

 

Yhden lapsen kansa kertoo Kiinan yhteiskuntaa monin tavoin muokanneesta laista, jonka mukaan perheet saivat vuosina 1979-2015 hankkia tietyin liennytyksin vain yhden lapsen. 

Politiikan seuraukset ovat raskaat, vaikka ne tehtiinkin ilmeisen hyvin aikein. Tätä nykyä Kiinassa on paljon yksinäisiä ja hemmoteltuja lapsia, mutta myös suurin odotuksin stressattuja ainokaisia.

Kiinalaiset naiset tuntevat pakkoabortit, sterilisaation ja salasynnytykset.Toimittaja Mari Manninen asuu Kiinassa ja kokoaa kirjassaan kymmenen kiinalaisperheen tarinat yhteen. Hän kertoo suurperheestä, jonka lapset eivät ole saaneet henkilöpapereita, ja nuoresta naisesta, joka palaa Kiinaan adoptiovuosien jälkeen. 

Yhdessä tarinassa seurataan abortteja vastaan taistelevaa isää ja toisessa perhettä, joka osti pojalleen vietnamilaisen vaimon - kylässä kun ei ollut enää naimaikäisiä tyttöjä. Entä kuinka ainoat lapset selviävät avioituessaan ja joutuessaan "pahimmillaan" hoitamaan 12 vanhempaa ja isovanhempaa?Miten jatkaa elämää, jos ainoa lapsi kuolee?

Yhden lapsen politiikka on vaikuttanut jokaiseen kiinalaiseen. Ihmisten monenlaiset, yllättävätkin kohtalot kauhistuttavat, itkettävät ja joskus jopa naurattavat. Ajankohtainen reportaasikirja kertoo 1,3 miljardin asukkaan kansakunnasta, joka vuodesta 2016 sallii perheille kaksi lasta.Toimittaja Mari Manninen (s. 1971) asuu neljättä vuottaan Pekingissä. Hän on kirjoittanut Kiinan nopeasti muuttuvasta yhteiskunnasta mm. Helsingin Sanomiin, Suomen Kuvalehteen, Talouselämään ja Maailman Kuvalehteen.

Abortista puhuminen on edelleen tabu.
Mä haluan jakaa tähän oman mielipiteeni abortista koska tän kirjan aikana mietin paljon
henkilöiden tuntemuksia aborttiin niin mullakin on silloin mielipide siitä asiasta.

Mä halusin kuunnella tän kirjan sen takia että kuvaus oli miellyttävän kuulloinen ja sitten mulla oli hyvältä ystävältä saatu vinkki: kirja jossa käsitellään jollain tapaa politiikkaa niin tää oli siihen sopiva ja sitten otin myös lukuhaasteen mukaan tähän: kirja jossa on yli kuusi sanaa.

Mä jotenkin koen että abortin tekeminen on murha jos oot vahingossa väliinpitämättömästi tullut raskaaksi että et ole pitänyt huolta ehkäisystäsi. Mutta jos näkee ultrassa että sikiö on jotenkin vaurioitunut että tiedetään tulevaisuudessa lapsi voi olla hyvin vaikeasti kehitysvammainen niin silloin mä äitinä haluan miettiä onko se sen lapsen elämän arvoista. Yli päätänsä, nauttiiko sellainen elämästä jos oot letkuruokittavana, et pysty liikkumaan mutta jos aivot pelaa ehkä jotenkin.

Pakkoabortti on mun mielestä murha, mutta toisaalta kun tässä kirjassa pohditaan myös sitä että tää yhden lapsen kansa pelastaa maapallon se on tosi ristiriidassa mun mielipiteen kanssa. Monesti tässä krijassa sanottiin että jos tätä yhden lapsen kansaa ei olisi kiinalaisia olisi tuplasti enemmän ja se ei olisi maapallolle hyväksi koska meitä on jo nyt liikaa. 

Mä en tajua sitä, miksi nää ihmiset sitten yritti tehdä enemmän lapsia jos annetaan vaan että yksi tai sitten ei mitään. Pelkona oli koko ajan se että joku tulee viemään sulta jonkin esineen tai kirstää ihmisellä että teet abortin.. Mutta toisaalta kun kirjassa päästiin eteen päin niin tää lakipykälä juttukin muuttui kahdeksi lapseksi ja nytkö se oli sitten kokonaan pois? 

Avaava ja koskettava kirja. 

Mä koin myös tän kirjan myötä sen että onneks oon suomalainen, onneks oon syntynyt tähän maailmaan ja täällä jotenkin kaikki ihmisoikeudet, lapsen oikeudet  toimivat. 

Mä oon myös hämmentynyt jotenkin tästä kirjasta, tää ei oo oikein yhtään semmoinen kirja mitä mä yleensä luen niin mä oon hämmentynyt positiivisella tasolla siitä että tälläinen aihe kiinnostaa mua ja tuun varmaan jatkossakin lukemaan taikka kuuntelemaan poliittisia kirjoja. Vaikka joo, historialliset romaanit vähän samaa tyyppiä mut silti eri on tosi mielenkiintosii mut tää oli jotain silmiä avaava, en mä oikeastaan osaa selittää tarkkaan minkälaista tunnetta tää herttää.  Mut tosi hienosti kirjotettu Manninen.

Kuva: suomalainen.fi
Kuvaus: Adlibris.fi
Julkaisu: 01/01/2016
Äänikirja: celianet.fi 
- Lukija Outi Vuoriranta
- Kesto 5h 17min
ISBN 9789523002371

1 kommentti:

  1. Tämä kirja avaa silmiä. Kiinassa oli pakko muuttaa yhden lapsen sääntöä, sillä maassa alkoi olla liikaa poikia ja miehiä. Tyttövauvat abortoitiin pois. Nyt tilanne on se, että nuoret eivät halua Kiinassa tehdä ylipäätään vauvoja saastuneelle maapallolle. Kiinassa pelätään vanhusaaltoa, jolle ei ole hoitajia. Yhden lapsen politiikka oli mielestäni järkyttävää. Oli kauhea lukea pakkosterilisaatioista ja pakkoaborteista. Inhimillisyys unohdettiin kokonaan. Tunnen kuitenkin erään kiinalaisnaisen, jolla on neljä sisarusta. Rahalla pystyi ns. ostamaan omat vauvansa yhden lapsen politiikan aikana.

    VastaaPoista