sunnuntai 29. elokuuta 2021

Anne Bert: Annan itseni kuolla

 

Anne Bert sai tietää 59 vuotiaana sairastavansa parantumatonta tautia joka vie hänet kivuliaan kuolemaan.

Anne sairastaa ALS:sia (ALS on selkäytimessä kulkevien liikehermojen sairaus, jossa lihaksia käskyttävät liikehermot tuhoutuvat vähitellen. -terveyskirjasto.fi

Hän kertoo kirjassaan kuinka hän nauttii elämästä juuri tässä ja nyt, hän ei enään halua puhua tulevasta. 

Hän ymmärtää kuinka plajon hän rakastaa elämäänsä. Päätös armokuolemasta saa Annen tarttumaan elämästä tiukemmin kuin koskaan. Hän liikkuu paljon, niin kauan kuin jalat kantavat ja viettää aikaansa perheensä ja ystäviensä kanssa.

Kirjassa hän pohtii avoimesti tunteistä, järkytyksestä ja suuttumuksesta suruun ja luopumiseen, tekee huomioita läheisten ja lääkäreiden reaktioista ja pohtii kuolemaa. 

Annan itseni kuolla on kaunis ja kaihoisa teos hetkeen tarttumisesta ja elämästä luopumisesta. Kirja ei saarnaa eutanasian  puolesta, vaan auttaa ymmärtämään miksi joku voi haluta armokuoleman. Anne Bertin teos muistuttaa elämän lyhyydestä ja arkisiltakin tuntuvien asioiden hämmästyttävästä kauneudesta. Teoksen suomalaisen esipuheen on kirjoittanut Terhokodin pitkäaikainen johtaja, ylilääkäri Juha Hänninen.

Kirjaa kuunnellessa pohdin itsekin sitä, miten helposti arkiset askareet tuntuvat aina samalta, joskus voisi jäädä miettimään mitä iloa tuottaa hampaiden harjaaminen tai puhelimen laittaminen laturiin itse, ilman että pyytää siihen apua. Helposti moni meistä unohtaa että arjessa tapahtuvat pienet teot on juuri niitä tärkeimpiä joista ilo saadaan irti. 

Mä olen joskus vuosia sitten tehnyt mielipidekirjoituksen silloiseen blogiini eutanasiasta enkä oikeastaan vieläkään tiedä mitä mieltä siitä oikeastaan olen, koska minun ei ole koskaan tarvinnut miettiä sitä näin radikaalisesti mitä Anne Bert on joutunut. Tämä vastaukseni on jaarittelua, tai siltä se omaan korvaani kuulostaa. Toisaalta miksei mutta toisaalta... ALS on sairautena aivan hirveä, jos tietäisin että itse tai joku läheisistäni sairastaisi sitä ja haluaisi tehdä itselleen armokuoleman suostuisin siihen, mutta suostuisiko laki, ei todennäköisesti. Eutanasiaan jos päädyttäisiin pitäisi olla laissa poikkeus miksi tälläistä haetaan. En  kuitenkaan haluaisi että hetken mielijohteesta halutaan armokuolema jos elämä menee päin puuta tai jotain sen semmoista. En tiedä tajusitko mitä oikein tarkoitin? En osannut selittää tarkemmin. Kirja oli yhden ihmisen elämäkerta siitä että sairastui ja mihin se päättyi. 


KIRJAN TIEDOT

Tekijä: Anne Bert

Äänikirja: celianet.fi
Äänikirjan lukija: Pinja Flink
Äänikirjan kesto: 2h 10min

Kustantamo: Bazar, 2019
ISBN 978-952-279-671-4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti