maanantai 9. elokuuta 2021

Eddie Jaku: Maailman onnellisin mies

Eddie Jaku on satavuotias holokaustiselviytyjä, josta tuli kirjailija 99-vuotiaana. 

Esikoiskirjassaan Maailman onnellisin mies Jaku kertoo elämäntarinansa, joka johtaa ylemmän keskiluokan saksalaiskodista kolmen keskitysleirin ja usean pakomatkan kautta Sydneyyn. Aikoinaan, maatessaan puulankulla rivissä kymmenen muun miehen kanssa, Jaku ei uskonut selviävänsä edes tulevasta kylmästä yöstä. 

Hän päätti, että jos hän selviäisi, hän eläisi jokaisen päivän täysillä. Jaku opetteli ajattelemaan selviytymistä tunti kerrallaan. Leirillä tapaamansa lääkärin sanoin: ”Tunnin levolla pysyt elossa kaksi päivää.” Lopulta Jaku selviytyi kuin selviytyikin ja on elänyt jo satavuotiaaksi. 

Jakun muistelmat sädehtivät toivoa maailman tummimmalla hetkellä. Kirja on myös holokaustiselviytyjän uskomattoman myönteinen elämänopas. Jakun sanoin: ”Halusin opettaa lapsillemme, kuinka olla tulevaisuudessa”. 

Jaku on pitänyt lupauksensa ja on joka päivä onnellinen jostakin. Hän kokee velvollisuudekseen holokaustin uhreina kuolleita kohtaan iloita eloonjäämisestään päivittäin.

        Mun tarkoitus on jakaa tarinoita holokaustista. Mun tarkoitus on saada tietoa keskitysleireistä mitä siellä tapahtui. Mun tarkoitus on kuunnella ja sanoa se että luojan kiitos olen onnellinen siitä että rakastavaperheeni on läsnä ollut tähän asti. 

Tää kirja avasi uudelleen silmät holokaustiin ja vahvisti sitä tunnetta, että haluan käydä vielä kerran Auschwitzissä katsomassa ja tutustumassa mitä siellä tapahtui ja miksi.

Suosittelen kirjan lukemista tämä kirja on yksi niiden kirjojen joukossa jossa tarina avaa silmäsi ja pohtii ihmisarvoa, menetystä, surua ja rakkautta. 

Aina kun mä olen saanut luetuksi tai kuunneltuksi holokaustista olevan kirjan, mulla tulee mieleen olisinko itse kestänyt ajan, olisinko joutunut vasemmalle vai oikealle, kuolemaan vai pakkotöihin? 

Haasteita tämän miehen elämässä on ollut, kaikesta hän on selvinnyt sisulla ja rakkaudella. Nyt hän on tässä ja suuri kiitos tästä kirjasta oli upea elämäkerta .🧡

Lukuhaaste: esikoisteos
Kuva ja kuvaus: celianet.fi
Kustantamo: Aula & Co

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti