sunnuntai 22. elokuuta 2021

John Boyne: Poika raidallisessa pyjamassa

 

John Boynen Poika raidallisessa pyjamassa on nuortenkirja, joka sopii myös aikusiten luettavaksi. Kun avaat tämän kirjan lähdet matkalle Brunon kanssa. Ennen pitkää saavut Brunon kanssa aidalle. Aidan toisella puolella on saman ikäinen poika johon Bruno tutustuu.

Poika raidallisessa pyjamassa on tarina 9-vuotiaasta Brunosta jonka isä on natsiupseeri. Perhe muuttaa isän työntakia keskitysleirin liepeille Auschwitziin. Brunosta on kurjaa jättää koti ja leikkikaverit eikä hän viihdy uudessa asuinpaikassa. Ikävyyttä poistaakseen hän alkaa tehdä tutkimusretkiä lähiympäristöön ja ystävystyy salaa vanhemmiltaan aidan toisella puolella olevan juutalaispojan Smuelin kanssa.

Shmuelin isä on kadonnut, ja pojat päättävät yhteistyymin etsiä hänet. Shmuelin lainaa Brunolla raidallisen pyjaman jotta tämä ei herättäisi huomiota aidan toisella puolella. Bruno pukeutuu lainavaatteisiin ja pujahtaa aidan ali ja...

        Nyt kun kirjan olen kuunnellut, tulee mieleen väkisin onko kaikki kirjan kohdista faktaa vai fiktiota. Tarina oli hienosti aloitettu kaikki on ihan hyvin Berliinissa kunnes... tulee muutto pois, Bruno ei tiedä muuta kuin uusi koti on kaukana. Bruno miettii miten hänen kavereilleen käy, löytääkö uusia kavereita ja mitä tapahtuu.

Kun Bruno perheineen astuu junaan, ihmettelee miksi molemmat junat lähtevät samaan suuntaan miksi hänen uusi ystävä Shmueli ei voinut tulla tähän parempaan junaan vaan miksi hän matkustaa toisessa. 

Bruno pääsee perheen kanssa uuteen kotiin, koti on pieni verrattuna Berliiniin hänellä on sentään oma huone ja perhe ympärillään. Brunolla ei ole leikkikavereita uudessa kodissa hän päättää itse keksiä tekemistä ja rakentaa keinun, hän saa apua kokilta joka auttaa häntä myöhemmin kirjassa ja lopulta Bruno kertoo kirjassa salakalavasti mitä kokille/tarjoilijalle tapahtui... jos lukija sen osaa ymmärtää.

Bruno tutustuu samanikäiseen poikaan ja näkee häntä melkein joka päivä jutellen samoista, mutta ihan eriasioista. Bruno lupaa auttaa Shmuelia isän etsimisessä ja he sopivat tapaamisen seuraavana päivänä. Bruno pukee päälle Shmuelin lainaavat raidalliset pyjaman ja sulkeltaa aidan väärälle puolelle leiriin jossa hän tajuaa että hän on kuvitellut leirin menon ihan erilaiseksi. Kuuluu ääni, Bruno toteaa että hänen on palattava kotiin päivälliselle mutta silloin on jo kaikki liian myöhäistä... Hän ja Shmueli menevät yhdessä käsikädessä... kuolemaan. 

Niin kuin kirja mainitsi lopussa, kirjailija antaa pienen kuvauksen siitä mitä lapsen näkökulmasta koko meno näytti, se ei kerro ihan koko totuutta mitä oikeasti on tapahtunut ja se että miten me tämän vuosisadan ihmiset ymmärrämme holokaustin uskotaanko että se on oikeasti tapahtunut vai kiellämmekö koko asian? Se on oikeastaan sinun itsesi päätettävissäsi.

Niinkuin mä oon jossain Auschwitz kirjan kommenteissa sanonut, tämäkin kirja mahdollisti taas uuden avaimen Puolaan matkustamiseen ja tämän historiallisen paikan uudelleen näkemiseen. Tämä on yksi niistä asioista mitkä selkiintyvät kun sitä paikkaa menee katsomaan paikanpäällä. 

Kirja on lukulistallani, siitä hetkestä kun kaverini julkaisi tämän kirjan blogissaan, tokaisin itselleni tuon haluan kuunnella äänikirjana. Nyt se on kuunneltu ja on taas yksi kirja joka pitää saada sisäistettyä aivoissani... 

LUKUHAASTE:
kirja jonka kertojana on lapsi

LÄHTEET
kuva: celianet.fi
kuvaus: suomalainen.com

ÄÄNIKIRJA
Helsinki Celia 2008
Lempäälä Egotripstudio 2008
Äänikirja 5h 43 min 一 lukija Lauri Kortelainen

KUSTANTAMO
Bazar 
ISBN 978-952-5635-26-6

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti