torstai 16. joulukuuta 2021

KK │ Anne Pennanen - Pako päihdehelvetistä: huostaanotetun lapsen raju selviytymistarina

 

Jennan elämän lähtökohdat eivät olleet kummoiset. Vanhemmat erosivat pian tyttären syntymän jälkeen, eikä nuori äiti kyennyt yksin huolehtimaan lapsistaan. Päihteet kuuluivat äidin jokapäiväiseen elämään ja vanehempien virkaa toimitti alle koulluikäinen isoveli.

Huostaan Jenna otettiin 4-vuotiaana. Kolme vuotta vanhempi isoveli sijoitettiin eri perheeseen. Ensimmäiset humalat Jenna veti yhdeksänvuotiaana, ensimmäisen piikin 13 vuotiaana. Kun sijaisvanhemmat eivät enää pärjänneet tytön kanssa häntä siirrettiin kasvatuslaitoksesta toiseen. Lopulta Jenna päätyi Pohjolakodin kylmään putkaan alasti riisuttuna.
Aikuisikä on pitänyt sisällään perheväkivaltaa, vankeustuomioita, turvakoteja, päihdekuntoutuksia, katkaisuhoitoja, retkahtamisia ja rakkaiden menetyksiä. Jenna on synnyttänyt viisi lasta, joista jokainen on vuorollaan otettu huostaan. 

" Sain ensimmäisen lapseni 18 vuotiaana ja avioiduin päihderiippuvaisen miehen kasnsa. Taistelen tälläkin hetkellä saadakseen heidät takaisin. Lapset on helppo menettää, mutta lähes mahdotonta saata takaisin. " 

Nyt 35-vuotiaan Jennan tie on ollut kivikkoinen mutta viimeiset kuusi vuotta hän on kulkenut sitä selvin päin. Hän haluaa kertoa kipeä kasvutarinansa jotta se antaisi toivoa kaltaisilleen. Päihteistä on mahdollista päästä eroon. Kirjassa kuullaan myös Jennan sihaisvanhempien ja biologisen äidin kertomukset tytön lapsuudesta.

Jennan tarinan on kirjoittanut toimittaja, mielisairaanhoitaja Anne Pennanen. Hän on aikakauslehden toimituspäällikkö ja tekee päihdeohjaajan sijaisuuksia uusmaalaisessa päihdehoitokeskuksessa.

    Tämän kirjan kuvaus oli mielestäni raju mutta mielenkiintoinen. Siitä tuli heti fiilis että pakko saada kuulla Jennan tarina. Tarinaa kun kuuli vaihe vaiheelta se toi erilaisia tuntemuksia, surua, nautintoa, iloa, vihaa ja käsittelemätöntä tunnetta.

Miten joku voi antaa yhdeksän vuotiaan lapsen vetää ensimmäiset kännit? Tai antaa kolmetoista vuotiaan edes olla lähellä huumeita?

Miksi laitoksessa käyttäydyttiin huonosti? Miten se edistää lasta jos laitoksessa on paha olla? Jos olet päihdekäyttäjä ja sulta viedään lapsi, no miksiköhän? Harmi mitä veljellesi kävi. Onneksi sinä Jenna olet elossa ja olet ollut selvillä kuusi vuotta tämän kuvaustekstin mukaan. Päihdeongelmista pystyy raitistumaan jos olet itse asennoitunut siihen. '

Suosittelen tätä kirjaa juuri sinulle.


Äänikirjan tiedot

- lukija Satu Paavola
- kesto 4h 33min
- julkaistu Helsinki, Into 2021
- ISBN 978-952-351-503-1.

Kuva ja kuvaus
Celianet.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti