tiistai 7. joulukuuta 2021

KK │Patrick Modiano - Dora Bruder

 


Nobel-palkitun kiitetty ja herkkä dokumenntiromaani nuoren tytön kohtalosta.
Modiano antaa kasvot yhdelle kuudesta miljoonasta vainojen uhrista.

Dora Bruder, 15 vuotias pariisilainen juutalaistyttö karkasi koulustaan joulukuussa 1941 ja katosi. Melkein 50 vuotta myöhemmin Patrick Modiano löysi sattumalta vanhan lehti-ilmoituksen jossa vanhemmat etsivät tytärtään ja päätti selvittää tämän kohtalon.

Herkin vaistoin kirjailija etsii tietoa, kuvittelee ja kucaa Doran, nuoren jonka jäljet katosivat Auschwitzin kitaan. Henkeäsalpaavaan tarinaan kytkeytyy Modianon oman juutalaisen isän selviytyminen Pariisin saksalaismiehityksestä.

Tää oli upean kuuloinen kuvaus kirjasta. Tuli heti fiilis että tämä pitää saada pian luettua läpi ja todeta että tuleeko samanlainen tunne mitä muista kirjoista jossa käsitellään keskitysleirejä tulee (eli sellainen tyhjyyden tunne). Tästä ei kuitenkaan tullut.

En koskaan päässyt tarinaan oikein sisälle, olin koko ajan ulkopuolinen joka yrittää hakeutua tarinaan sisään mutta sitä ei kuitenkaan päästetä. Joten yritä itse päästä minua pidemmälle, olin vähän pettynyt kun kirja päättyi ettei se ollut sellainen mitä olin ajatellut. 


Kirjan tiedot

- kustantaja WSOY
- ilmestynyt 2020
- suomentanut: Lotta Toivanen

Kuva ja kuvaus: wsoy.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti