Jorma Kurvinen: Pako

 


Kehen voit luottaa vieraalla maaperällä? 16-vuotias Paavo ja 12-vuotias Matti joutuvat armottoman haasteen eteen. Inarin vankileiriltä karanneet saksalaissotilaat ottavat pojat panttivangeiksi ja pakottavat heidät opastamaan heikkokuntoisten ja huonosti varustautuneen joukon Ruotsin rajalle.

Huima pakomatka on erämaaolosuhteisiin tottuneille pojille on miltei ylivoimainen urakka. Gestapon takaa-ajomalla ryhmällä ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa: jaksaa perille tai kuolla.

Väsymys ja ihmisen kyky voittaa se ovat merkillisiä asioita. Puolen kilometrin päässä laelta Matti rupesi piristymään samaan aikaan kuin Peter Steffen sammui kokonaan.  Pitkä laiha saksalainen oli aivan lopussa jo heidän lähtiessään Jokitörmältä - 4. luku sivu 53

Jorma Kurvinen käsittelee tositapahtumiin perustuvassa jännittävässä ja realisessa romaanissaan sodan perimmäisiä kysymyksiä, ihmisyyttä, selviämistä ja kasvamista äärimmäisissä olosuhtaissa. Kirjailija kertoi pitävänsä Pakoa pahaana nuortenkirjanaan.

Paavo hengitti syvään muutaman kerran ja vetäytyi oven jäljessään sulkien takaisin kotaan. - Steffen itki. - Hourailee, Rattmann sanoi olkansa ylitse. Steffenin itkusta vapisevat huulet tapailivat sanoja. 
Heinz....Heinz, bitte ... - 9. luku sivu 131

Koin kirjan lukemisen todella silmiä avaavana teoksena. Jos meidät saadaan kiinni, oletko valmis tappamaan meidät? Mitä itse vastaisit jos nykypäivänä olisi tpaahtunut näin? En osaisi itse sanoa, uskaltaisinko siihen. Jos joutuisin se jäisi kummittelemaan mieleeni lopun ikään.

Vaikea selittää miltä tuntuu kun kirjan on saanut päätökseen, se pitää itse lukea ja sen jälkeen tiedät miltä tuntuu. Tämä kirja tulee jäämään kirjahyllyyni se ei lähde kierrätykseen. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Amiraali: Mila Teräs 46/50

Peppi Pitkätossu: Astrid Lindgren

Yösyöttö: Eve Hietamies / selkomukautus Hanna Männikkölahti