perjantai 4. helmikuuta 2022

Kirjat jotka jäivät kesken #2

 


Kolme kirjaa jotka ovat  edelleen kesken äänikirjana ja jotka todennäköisesti tulevat jäämään kesken. Tykkäsin tehdä edellisen samanlaisen kirjat jotka jäivät kesken joten ajattelin että teen toisen ja ehkäpä kolmannenkin tälläisen. 

Matti Laineen 一 Pelon liekit, Syrjäiseen röttelöön teljetty vanki pakenee henkensä kaupalla mutta vainooja jäljittää hänet. Vanki vannoo Vitikan kostoa. " Ikävä tuottaa sulle pettymys, mutta Elias Vitikka on kuollut ", kuuluu ääni varjoista juuri ennen kuin ysimillisen laukaus halkaisee metsän hiljaisuuden.

Laitointa venekauppaa pyörittävän Elias Vitikan elämä natisee liitoksissaan: firma on ajautunut velkoihin ruotsalaisille, luottoystävän kuolema painaa mieltä matalaksi, parisuhde on hapettomassa tilassa ja venevisneksiin mukaan tukkun Mira pyörii mielessä häiritsevästi.

Vitikan ajatukset raapaistaan irti arjen ongelmista äkkiarvaamatta kun joku survaisee pistoolin piipun miehen kylkiluiden väliin ja ilmoittaa tarvitsevansa hänen apuaan. Viides  Vitikka-dekkari jättää tuskin aikaa sivun kääntämiselle. Koukuttavasta ekrronnasta ja nopeista käänteistä tunnettu kirjailija Matti Laine iskee uuden vaihteen silmään kerta toisensa jälkeen.

Toisaalta kun tätä kirjoitan nyt tähän, ehkä ymmärränkin miksi kirja jäi kesken. Kuuntelin tätä äänikirjana tuossa viime vuoden syksyllä johonkin noin puoleen väliin kunnes luovutin jo sen takia että tipuin kärryiltä moneen otteeseen. Nyt kun kirjoitin kuvausta, tajusin miksi putosin niin monesti kärryiltä: Viides Vitikka-dekkari jos vaikka alottaisi ihan alusta niin voisi joskus tämän Pelon liekit päästä kunnialla loppuun. 

Kuva ja kuvaus: celianet.fi/pelon liekit

Elina Lappalainen 一 Syötäväksi kasvetut: miten ruokasi eli elämänsä, innostuin ihan älyttömästi viime vuoden helmikuussa kun kuuntelin äänikirjan: Pyhä lehmä, joka kertoi eläintenoikeuksista ja tehotuotannoista. Sen jälkeen innostuin enemmän ja vähemmän googlailemaan minkälaisia kirjoja näistä aiheista olisi ja löysin Celiasta syötäväksi kasvetut kirjan, jonka kansikuvassa on makkara joka sai suupieleni ylöspäin. 

Miten suomalaiset kanat, siat ja nautaeläimet elävät elämänsä ja päätyvät lautasellemme? Teoksessa annetaan ääni niin tuottajille kuin eläinsuojelijoille sekä vieraillaan navetoissa, kanaloissa ja sikaloissa.

Hymyni hyytyi aika nopeasti ja koko innostus tähän aihepiiriin lopahti. Ehdin kuunnella kirjaa jonkin matkaa eteenpäin kunnes totesin tämä oli tässä kiitos ja hei. Ajattelin että kirja olisi ollut vähän enemmän jotain muuta kuin sitä mitä se nyt olikin. Joten päätin että jätän kesken ja tätsit. 


Juha Hurme 一 Hullu, kuvittelin mielessäni että tämä on lähellä Lasi enkeli -- kirjaa muttei sitten ollutkaan ja siksi jäi kesken koska  olin tyytymätön sisältöön.

Romaanin kertoja joutuu sairaalaan suljetulle osastolle psykoosin takia. Siellä hän kirjoittaa näytelmää, josta on tarkoitus tulla ylistys hulluudelle.

Näytelmä esitetään osastolla kerran, arvaamattomin seurauksin. Faktan ja fiktion välimaastossa liikkuva suorasanainen kuvaus ihmisen identiteestistä, mielenterveydestä ja luomiskyvystä.

Kuvaus ja kuva: celianet.fi / hullu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti