maanantai 14. helmikuuta 2022

Vera Miettinen: Eerika

 


"ei mulla ole ketään" Eerika sanoi kun sosiaalityöntekijä kysyi, voiko tyttö luottaa johonkin aikuiseen. 


Eerika oli lastensuojelun asiakas lähes syntymästään asti. Hänen vanhempansa käyttivät alkoholia, eivätkä osanneet huolehtia tytöstä. Eräänä iltana Eerikan äiti järjesti jälleen juhlat kotonaan ja naapuri soitti poliisit. 

Eerika sijoitettiin kiirellisesti hänen isänsä ja äitipuolensa luokse. Iloinen  ja sosiaalinen tyttö muuttui sulkeutuneeksi ja hiljaikseksi. "Se on salaisuus" Eerika vastasi kun häneltä kysyttiin kotioloista. Naapurit, tytön biologinen äiti ja koulun henkilökunta huomasivat Eerikan hädän mutta se ei riittänyt pelastamaan tyttöä.

Pahan edessä tyttö pakeni mielikuvitusmaailmaansa. Eerika-kirja kertoo yksityiskohtaisesti ja tarinanomaisesti tarinan tytöstä joka murhattiin Helsingissä vuonna 2012. Tapaus järkytti koko Suomea. Kirjan tapahtumat perustuvat lastensuojelun merkintöihin sekä viranomaisten ja Eerikan lähisukulaisten haastetteluihin.

Lähiomaiset, esimerkiksi Eerikan isovanhemmat ovat kertoneet tytön luonteesta sekä tapahtumista joita ei voi lukea viranomaisten asiakirjoista. Eerika joutui kokemaan elämänsä aikana paljon pahaa, mutta hän ei ole suinkaan ainoa.

Niinkuin kirjassa mainittiin ensimmäisillä sivuilla, se herätti paljon ristiriitaisia tunteita, vihaa ja surua. En ensin ymmärtänyt kenestä kirja kertoo, mutta melkein samantien kun luki, että kirja kertoo Vilja Eerikasta ymmärsin... mitä kirjaa olen kuuntelemassa.Vilja Eerika olisi täyttänyt tänä vuonna kahdeksantoista, mutta ei, hänet on murhattu. 

En ymmärrä miksei lastensuojelu ottanut enempää kantaa siihen että Toukon naisystävä "Nadia" on "raskaana" vaan asia annettiin olla, samoin vaikka lastensuojelu pyysi monen monta kertaa  "Nadian" henkilöllisyystunnusta sitä ei saatu.

Miten Touko oli niin rakastunut, että hän ei nähnyt kuka "Nadia" oikeasti on, ja kun Touko yhden kerran kyseenalaisti "Nadian" hän kuunteli kiltisti naisystävänsä huudot.

Olisiko Eerika selviytynyt jos lastensuojelu olisi sijoittanut tytön ennen kohtalokasta viikonloppua?

Mitähän lastensuojelun väki, jotka on hoitaneet Eerikan asioita ajattelevat tästä tilanteesta?

Touko ja Sirpa Laamanen sai elinkautiset vankeustuomiot, mitä se meinaa nykyajan Suomessa he istuvat ehkä puolet ajasta? 


Kuva & kuvaus: celianet.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti