perjantai 22. huhtikuuta 2022

Aimo Ruusunen - Punakankaan suomalaiset

 


Punakankaan suomalaiset: teloitus- ja hautapaikka Krasnyi bor 1937-1938

Krasnyi bor sijaitsee Petroskoista Voznesenjeen vievän tien (P19) varrella muutama kilometri ennen Derevjannojen kylää. Krasnyi borin eli Punakankaan männikkö oli yksi vuosien 1937 ja 1938 joukkoteloistuspaikoista.

Punakankaan tekee meille muistettavaksi erityisesti se, että siellä teloitettujen ja sinne haudattujen suomalaisten suhteellinen osuus oli kaikkein suuri. Punakankaalla ammuttiin lähen 1200 ihmistä, suomalaisia heistä oli noin 580.

Paikallisia karjalaisia siellä teloitettiin noin 430. Muut suomalaisten joukkoteloituspaikat ovat Sandramoh Karjalan Karhumäessä, Levassova Pietarin lähellä, Petroskoin lähitienoot sekä Tšeljabinsk. Yhteensä näissä paikoissa lepää useita tuhansia suomalaisia.

Käyttäen lähtökohtana petroskoilaisen Juri Dmitrijevin ja muiden tutkijoiden keräämiä tietoja Aimo Ruusunen on etsinut nimiluetteloissa oleville henkilöille elämäkertoja.

Punakankaan suomalaiset kuvaa myös heidän perheidensä vaiheita alkaen syntymästä Suomessa ja päätyen työhön ja toimintaan Neuvostoliistossa. Teos kuvaa parinkymmenen esimerkkitapauksen pohjalta sitä, miten usein työnhakuun perustunut muutto naapurimaahan muutti ihmisten elämän.

Aimo Ruusunen on Lappeenrannassa asuva filosofian tohtori. Hän on työskennellyt kirjan aihepiirin parissa toimittajana ja myöhemmin tutkijana 1980-luvun lopulta alkaen.

        Sain kuunneltua tämän kirjan juuri ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. En halunnut julkaista kirjaa enään sitten helmikuun. En myöskään kokenut että maaliskuussa olisi voinut julkaista kirjan. Nyt huhtikuun lopussa tämä kirja on tullut mieleeni useasti ja mielestäni on nyt sen aika että voin kirjoittaa tästä postauksen ja julkaista sen.

Mitä tällöin 1937-1938 vuosina tapahtui ei liity mitenkään mitä nyt vuonna 2022 tapahtuu, vaikka tapahtumaapaikkana on nykyinen Venäjän maaperä, silti haluan julkaista kirjan. Vaikka nykyään moni lopettaa kaiken yhteyden Venäjälle, en koe että tekisin väärin kun julkaisen tämän kirjan tänne.

Miksi haluan kuunnella teloituskirjan ja parinkymmenen ihmisen elämäkerran? Uteliaisuus ja mielenkiinto heräsi kun tällöin elettiin aikaa milloin pamahtaa Talvisota. Historia on ollut aina mielenkiintoista. 

" Tule töihin Neuvostoliittoon, saat töitä ja hyvät olosuhteet." Oletko kenties vakooja tai joku muu? Kuolemantuomio langetkoot ihmisruumiiseesi.

Kun kirjassa pääsi eteenpäin, oli pakko mennä hieman googlailemaan missä tämä Krasnyi bor sitten oikeasti sijaitsee ja miten sinne pääsee. Mutta nyt, en menisi Venäjälle mistään hinnasta. Näin kerran uutisissa kun siellä oli että venäläiset sotkemassa suomalaisten muistopaikkoja😢 toivottavasti tämä Punakangas ei ollut yksi niistä. Yritin etsiä uutisen linkkiä mutta tuo on kadonnut.7

Kuva ja teksti: celianet.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti